Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави лично писателя Младен Стоянов

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави лично писателя Младен Стоянов
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч поздрави лично писателя Младен Стоянов за 70-годишнния му юбилей 

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави персонално писателя Младен Стоянов във връзка неговия 70-годишен празник. Това стана на 14 декември 2022 година по време на празненство в Клуба на дейците на културата в Ловеч. С топли думи кметът благодари на създателя за неговата дългогодишна активност в културата, археологията и публицистиката. Корнелия Маринова напомни, че сезнаят около идеята Васил Левски. „ Когато заставаше пред децата, той постоянно разказваше увлекателно и задълбочено за Апостола. През години се срещаме доста пъти с Младен  и той постоянно е защитавал лична позиция към историческите събития “, сподели още кметът на Ловеч. След това му връчи почетен плакет с облиците на Св. св. Кирил и Методий, настойници на град Ловеч.

Той не може да приказва и написа без да вложи своята пристрастеност, каза Жанина Илиева за  Младен Стоянов. За книгите муговори и историкът Теодор Тончев. 

Юбилярят получи още доста поздравления и грамоти. По телефон също го поздравиха доста хора, сред тях беше и поетът Златомир Златанов.

Младен Стоянов описа следната преживелица: „ Първата книга в моята библиотека бе „ Йов “ от Илия Волен, която ви демонстрирам. Подари ми я моят братовчед, когато бях на 12 години. Тази книга ме накара да се замисля, тъй като на корицата служащият е нарисуван с мотика и е с глава, а попът е показан без глава. Навярно тъй като служащият бе по-голям. От тогава се запитвам кое е по-важно – мотиката или Голготата? “

Младен  Маринов Стоянов е роден на 14 декември 1952 година в близкото до Ловеч село Умаревци. Неговото любознание към света го води към археология и историята. Той работи години наред като археолог в  локалния Исторически музей, бил е и организатор в музея Къкринско ханче. Десетилетия изследва нашето историческо минало. Приносът му в осветляването и популяризирането на  нашите революционери е неоспорим.  Познавач е на живота и делото на  Васил Левски, в детайли разказва и живота на Христо Иванов – Големия.  

Автор е на шест книги, като пет от тях са посветени на живота и делото на Васил Левски – „ Левски, събития и персони “, „ Левски – история и операции “, „ Масонството, Българската гражданска война “ и Христо Иванов – Големия. Личност и дело “ (с две издания). Негова е и неповторимата  книга „ История с мирис на вино “.
Младен Стоянов е създател и на над 200 публикации в региона на историята, археологията, литературата, образованието и политиката. Заразителен повествовател и буен полемист, той енергично изобличава неистините и операциите с историческите обстоятелства.

През 2018 година Младен Стоянов получи годишната лична премия за просвета „ Ловешки меч “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР